3 ways of.. frozen yoghurt

Yoghurt ijs is een veel gegeten ijsje in Nederland, heerlijk fris en lekker op een zonnige dag. Zeker in combinatie met een amarenen variegato is het een veel gekozen smaak aan de Nederlandse vitrines. In tegenstelling van het gros aan smaken dat uit Italië over komt waaien, is de combinatie van yoghurt ijs met kersen zeer Hollands. In Italië kiezen ze namelijk de combinatie van amarenen variegato met chocolade ijs, niet met yoghurt ijs!


Yoghurt ijs kun je op verschillende manieren bereiden. Namelijk met een koude bereiding, op basis van roomijsmix en op basis van verse volle yoghurt. 


Deze laatste variant verdient qua smaak een pluim want hierbij krijg je de meest volle en echte yoghurt smaak. Maar een waarschuwing is ook op z’n plaats! We werken namelijk vaak met een yoghurtpoeder omdat verse yoghurt een ‘yoghurt cultuur’ bevat. Dit wil zeggen dat er levende bacteriën in zitten en dus ook in je ijs wanneer je hier verse yoghurt voor gebruikt. Bij een temperatuur van -12 graden staan deze bacteriën bijna helemaal stil maar toch is het binnen de regels van de NVWA best lastig.


Strikt genomen moet je het yoghurt ijs op basis van verse yoghurt, apart van alle andere ijssoorten bewaren. Een kruisbesmetting van je yoghurt ijs met een andere smaak vindt namelijk zo plaats in je vitrine. Wanneer je de ijsknijper van het yoghurt ijs ook voor andere smaken gebruikt, heb je al een probleem. Een levende bacterie kan op deze manier in je andere smaken ijs terecht komen, en dat is iets wat niet gewenst is (ondanks dat het een 'goede bacterie' is). Dus belangrijk om te onthouden: yoghurt ijs gemaakt van verse yoghurt bewaar je los van je andere smaken. Dit kun je oplossen door het yoghurt ijs los in de diepvries te bewaren of voorverpakte bekers te maken. Een aparte 'pozzetti' gebruiken kan ook, dan is het wel toegestaan. Uiteraard kun je ook kiezen voor de veilige optie van een yoghurt poeder!

Yoghurt ijs koude bereiding

Ingrediënten

3000 g volle melk

300 g slagroom zonder suiker

690 g kristalsuiker extra fijn

150 g dextrose

15 g johannesbroodpitmeel

120 g yogogel


Bereiding

Doe de melk in een kan. Meng de suiker, dextrose en bindmiddel goed door elkaar en voeg dit bij de melk. Voeg daarna de yogogel toe en meng dit geheel goed. Voeg de slagroom toe en laat dit minimaal 2 uur rijpen voor gebruik. Draai vervolgens het ijs af in de machine.

Yoghurt ijs o.b.v. roomijsmix

Ingrediënten

4000 g ijsmix 5% vet 'de potter'

120 g yoghito BabbiBereiding

Doe de ijsmix* in een kan. Voeg hier het yoghurtpoeder aan toe en meng het geheel goed. Laat dit minimaal 2 uur rijpen voor gebruik. Draai vervolgens het ijs af in de machine. 

*Als basisijsmix kan ook de eigen 'witte basis roomijsmix' gebruikt worden. 

Yoghurt ijs o.b.v. verse volle yoghurt

Ingrediënten

3000 g ijsmix 5% vet 'de potter'

1000 g volle yoghurt

100 g dextrose


Bereiding

Doe de ijsmix* in een kan. Voeg vervolgens de yoghurt samen met de dextrose toe en meng dit geheel goed. Laat dit vervolgens minimaal 2 uur rijpen voor gebruik. Draai vervolgens het ijs af in de machine.

*Als basisijsmix kan ook de eigen 'witte basis roomijsmix' gebruikt worden. 

3 ways of yoghurt ijs

Vloeibaar schepijsmix 5% mv

De Potter

9122805

IJsmix yoghito 30

Babbi

9123496

Yogogel base 2kg

Linea Gel

9121642

Johannesbroodpitmeel 5kg

Decora

9139181

Toevoegingen en decoraties

Een basis yoghurt ijsje is op zich al erg lekker maar zeker met een vruchten toevoeging of topping is het dubbel genieten. Natuurlijk is het toevoegen van vers fruit een smakelijke optie maar heb je ook al een gedacht aan een combinatie met gember of sinaasappel?


Lineagel decorgel amarena

Laat eerst een laagje ijs in de ijsbak lopen. Strijk

deze glad en spatel een laag amarenen door het

ijs. Laag voor laag bouw je de bak ijs op. Eindig

met een laag amarenen.

Gember sticks

Voeg 50 g gember sticks (per 1000 g ijsmix)

toe aan je ijsmix voordat je deze in de

machine doet. Ter decoratie strooi je wat

gember over het ijs.

Sinaasappelstukjes

Voeg 50 g sinaasappelstukjes (per 1000 g

ijsmix) toe aan je ijsmix voor je deze in de

machine doet. Ter decoratie strooi je wat

sinaasappelstukjes over het ijs.

Of maak je zelf een amarenen variegato als toevoeging?

Ingrediënten

350 g diepgevroren kersen

185 g glucosestroop

100 g kristalsuiker

5 g gele pectine

310 g kristalsuiker

50 g citroensap

Bereiding

Verwarm de kersen samen met de glucosestroop tot 40 graden. Meng 100 g suiker met de pectine en voeg dit toe. Verwarm dit vervolgens door naar 85 graden. Voeg nu 310 g suiker toe en het citroensap. Koel de variegato terug naar 4 graden.

Afwerking

Laat een eerste laagje ijs in de ijsbak lopen. strijk deze glad en spatel een laag amarenen variegato door het ijs. Laag voor laag bouw je de bak ijs op en eindig je met een laag amarenen variegato.

Extra's voor je yoghurt ijs

Gembersticks

Sunpearl

9141555

Citroensap 6x1kg

Fruit Life

9054507

Amarena decorgel 3kg

Linea Gel

9121685

Sinaasappelstukjes

Sunpearl

9141563