Corona: kansen of gemiste kansen? 5 energietips die direct geld opleveren!


Sinds een aantal jaar is Kobespa Energie & Advies energiepartner van Beko Groothandel. Veel bakkers maken gebruik van deze expertise om hun inkoopstrategie te optimaliseren. Wij vroegen Albert Munneke van Kobespa naar kansen in coronatijd op het gebied van energie.

Hij geeft 5 tips voor je op een rij:  

1. Energieprijzen zijn gekoppeld aan de marktomstandigheden


Veel ondernemers hebben een prijsafspraak met een energieleverancier lopen. Als gevolg van de Coronacrisis kan het zinvol zijn om deze opnieuw te bekijken samen met een adviseur. Wellicht zijn er mogelijkheden om te profiteren van de marktomstandigheden. 


2. Voorschotten zijn niet gebaseerd op het “nieuwe normaal”


Energieleveranciers berekenen middels software wat het voorschot van een bedrijf behoort te zijn. Dat is gebaseerd op historie van je bedrijf. Veel bakkers draaien andere omzetten dan voorheen. Daardoor kan het zo zijn dat je voorschot veel te laag of te hoog staat. Het loont om hier even door een adviseur naar te laten kijken zodat je niet voor verassingen komt te staan. 

3. Laat je jaarafrekening controleren


Een energieafrekening is gebaseerd op je verbruik in het afgelopen jaar. Normaliter geen spannend proces, maar dit jaar is dat anders. Stel je bent je meterstanden vergeten door te geven, dan kun je te hoog worden aangeslagen. Daarnaast kan het zijn dat een netwerkbedrijf je doorgegeven stand overruled omdat hij de afwijking t.o.v. een normaal jaar te groot vindt. Dit zijn systemen die geen rekening houden met extreme drukte of het tegenovergestelde, een volledige lockdown. Laat daarom je jaarrekening controleren.4. Overweeg een andere inkoopstrategie


Elk bedrijf voert een andere inkoopstrategie. Sommige ondernemers werken met jaarcontracten, andere met variabele prijzen. Ook zijn er ondernemers die hun energie op de dagmarkt inkopen. Met de kennis van nu kan het lonen om eens te schakelen tussen deze strategieën. 


5. Laadpalen als verdienmodel


Je zou eens kunnen overwegen om een laadpaal bij je bedrijf te installeren. Omdat je groot inkoopt betaal je weinig energiebelasting. Je bent daarbij niet alleen duurzaam bezig en speelt optimaal in op de wensen van je klant, maar je kan er ook nog een mooie boterham mee verdienen. Immers tarieven die worden berekend aan de laadpaal liggen een stuk hoger dan je tarief. 


Mocht je hulp kunnen gebruiken bij één van deze zaken, neem gerust contact op met Albert Munneke van Kobespa Energie & Advies. Direct te bereiken via a.munneke@kobespa.nl of 06 44 22 82 70.