De oorlog in Oekraïne en de bijbehorende sancties voor Rusland, wat betekent dat voor jouw energieprijzen? 


Sinds een aantal jaar is Kobespa Energie & Advies energiepartner van Beko Groothandel. Veel bakkers maken gebruik van deze expertise om hun inkoopstrategie te optimaliseren. Wij vroegen Albert Munneke van Kobespa naar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op het gebied van energie.

Gas

Een kubieke meter gas piekte onlangs op 3,5 euro als gevolg van de oorlog. Waar vorig jaar enkele bedrijven stil kwamen te liggen zie je dat het effect van de gasprijs dit jaar gigantisch begint te worden. Bijvoorbeeld bij de glastuinders. De gasprijzen zijn voornamelijk hoog in 2021, 2022 en begin 2023. Op lange termijn worden de prijzen beter. 


Elektriciteit

In Q4 2021 stegen de energieprijzen tot ongekende hoogte. Een kWh piekte op 62 cent. Deze stijging kwam grotendeels door onrust rondom Oekraïne, het mogelijk tekort aan gas, de aanstaande winter en de economie die herstelde na Corona. Echter, in december zakte de prijzen. Oorzaak? De winter begon zacht. In januari zette deze daling voort als gevolg van dalende economische vooruitzichten en de warme winter. In februari fluctueert de energie op de dagmarkt “nog maar” tussen de 15-20 cent. 

Maart, Rusland valt Oekraïne in en er worden sancties opgelegd. Aandelenkoersen dalen en olie en gas worden duurder. Maar na enkele dagen zie je dat de prijzen alweer fors dalen naar het niveau van januari. Amerika heeft toegezegd dat ze komende winter veel gas aan Europa gaan leveren. Daarnaast lijken verschillende Europese landen geen boycot op Russisch gas te willen doorvoeren. Logisch, we kunnen (nog) niet zonder. Aan de andere kant levert Rusland ook nog op normaal niveau gas aan Europa. Zolang deze status quo voortduurt zal de energie naar verwachting rond dit niveau blijven schommelen. 


Is er dan hoop voor goede energieprijzen op lange termijn? Ja! Een recessie lijkt onomkeerbaar. Waarom? De inflatie loopt op, bedrijven hebben tekorten, betalen veel voor grondstoffen en te weinig personeel, aandelen zijn aan het dalen, de Fed is de rente aan het verhogen, de oorlog in Oekraïne, sancties tegen Rusland, verminderde omzet door Corona, de gekte op huizenmarkt, hoge schulden bij bedrijven en de Chinese vastgoedbubbel. 


Mocht er een recessie ontstaan dan dalen de energieprijzen (cetrus paribus). 


Vragen over uw energie inkoop? Bel gerust naar Albert Munneke, energieadviseur van Kobespa. Te bereiken via a.munneke@kobespa.nl of 0644228270.