HOE CREËER JE DE BESTE LATTE ART?

Verkoop jij koffie aan je klanten, maar zou je eigenlijk wat meer specials willen neerzetten dan de standaard cappuccino? Dat kan! Door middel van latte art maak je van een kopje koffie een waar kunstwerk! In deze blog vertellen we je de basics van latte art, dus lees gauw verder!

Wat is latte art nu precies? Het betekend letterlijk kunst in het melkschuim van een cappuccino of een latte macchiato. Door middel van bepaalde schenktechnieken kun je een figuur vormen in het melkschuim. Naast dat het er aantrekkelijk uit moet zijn, blijft de kwaliteit van de koffie zelf uiteraard prioriteit. De kwaliteit van koffie begint met een goede espresso en de juiste melk. 

De basics voor het maken van latte art

1. Temperatuur

De melk moet een temperatuur hebben tussen 65 en 70 graden.

2. Walsen

Walsen is erg belangrijk om goede latte art te kunnen maken. Door het walsen en kloppen meng je het melkschuim tot een egale substantie. 

3. Hoogte

Zorg ervoor dat je op ongeveer 8 centimeter hoogte van het kopje af begint met het inschenken van de melk. 

Let's get started!

1. Espresso zetten

Een goede koffie begint bij de juiste espresso. Aangezien het zetten van espresso een aantal seconden duurt, kun je het beste met deze stap beginnen.


2. Melkschuim maken

Terwijl de koffie loopt, begin je met het opschuimen van de melk. Gebruik hiervoor volle melk om een dik en lekker melkschuim te creëren. Giet de melk in het melkkannetje en verwarm deze aan het stoompijpje. De melk moet ongeveer 65-70 graden zijn.


3. Walsen

De volgende stap is essentieel; het walsen en kloppen van de melk. Indien je dit proces overslaat krijg je de luchtbellen niet uit de melkschuim, waardoor deze niet mooi egaal wordt. 


4. Start met schenken

Hoe je precies inschenkt is voor elk latte art figuur verschillend. We beginnen daarom met het makkelijkste figuur; een hartje. Kantel het kopje waar de espresso in zit. Schenk vervolgens de melk met een draaiende beweging in het kopje. Belangrijk hierbij is dat je begint met inschenken vanaf een hoogte van 8 centimeter van het kopje af. Schenk voorzichtig, maar met een constante beweging. 


5. Maak het figuur

Als driekwart van het kopje is gevuld, houd je deze weer recht en kom je met het kannetje dichterbij het kopje. Houd hem stil en schenk een beetje melk in, zo ontstaat een wit rondje. Als het kopje bijna vol is breng je het melkkannetje omhoog en trek je het melkschuim door het rondje heen. Als het goed is ontstaat zo een hartje! Nog niet in een keer succes? Blijven oefenen! 

Zodra je het eerste figuur doorhebt kan je ook oefenen met andere figuren zoals de rosetta, een tulp of zelf een zwaan! Succes!