Huidige situatie meel, bloem en andere grondstoffen uit Oekraïne

De oorlog die Rusland voert met Oekraïne heeft effect op ons allemaal. Specifiek voor onze markt is er al veel nieuws verspreid nu de graanschuur van Europa in oorlog is. In diverse media wordt al gesproken over de stijgende prijzen van o.a. brood. 


Zowel Rusland als Oekraïne zullen voorrang geven voor eigen gebruik, boven export naar de rest van Europa, zodat er genoeg voedsel is voor de eigen bevolking en het leger. Door het wegvallen van tarwe vanuit het oorlogsgebied valt zo’n 30% van de wereldwijde aanvoer weg. Hoewel wij niet rechtstreeks afhankelijk zijn van de regio, heeft de oorlog in het gebied wel gevolgen voor ons. Het is te verwachten dat landen en leveranciers die normaal de grondstoffen uit Rusland en Oekraïne krijgen, zich nu zullen richten op andere landen of gebieden. Dit zorgt voor extra schaarste en prijsstijgingen. We hebben korte lijnen met onze leveranciers en houden zo de situatie van dag tot dag bij.


Hoewel we niet kunnen voorspellen hoe de prijzen zich in de toekomst ontwikkelen, staat vast dat we allen rekening dienen te houden met forse prijsstijgingen. Het advies is net als eind vorig jaar om prijsverhogingen door te berekenen in het eindproduct. 


Momenteel hebben we voldoende volumes vastgelegd om aan de normale vraag van meel en bloem te kunnen voldoen. Dit houdt wel in dat extra inslaan op dit moment niet kan. Alleen dan kunnen we de komende tijd al onze klanten voorzien van de hoeveelheden meel en bloem die ze normaal gesproken afnemen. Dit geldt ook voor zonnebloemolie en zonnebloempitten die eveneens uit Oekraïne komen. We houden dit scherp in de gaten en vragen het begrip van iedereen voor het feit dat extra bestellingen op dit moment dus niet gehonoreerd kunnen worden. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat iedereen zijn klanten van brood en andere producten kan blijven voorzien. 


De laatste updates rondom de huidige grondstoffenmarkt kun je terugvinden in het nieuwsoverzicht op onze webshop. Daarnaast communiceren we ook de prijswijzigingen iedere week op onze webshop. Deze vind je hier.