Meel & bloem

De tarwe oogst 2022 is inmiddels volledig achter de rug. Ondanks dat er per regio veel verschillen zijn, is de yield (opbrengst per hectare) over het algemeen goed te noemen ondanks de hitte en droogte afgelopen zomer. Wat nog wel een zorg is, is de kwaliteit van het eiwit. Deze lijkt minder te zijn dan voorgaande jaren met als gevolg dat er schaarste dreigt te ontstaan op bakwaardige kwaliteit tarwe. Premies op de Matif zullen hierdoor hoog blijven. 


Ondanks de relatief goede opbrengst aan tarwe deze oogst, blijft de tarwebalans (de wereldtarwevoorraad) laag en dat houdt de markt onrustig. Er hoeft maar “iets” te gebeuren met het weer, de lopende oogst mais of met de graancorridor in de Zwarte Zee en de markt reageert daar dan direct op. 


De Matif is nog steeds de indicator waar de tarweprijzen door bepaald worden, maar de energieprijzen, schaarste in eiwittarwe, dure bijproducten als gluten en logistieke kosten spelen een steeds grotere rol in de eindprijs meel en bloem. Samenvattend: het kan zijn dat de Matif daalt, maar dat er toch méér betaald moet worden voor het meel en bloem.



Waddenmolen

De prijzen van de Waddenmolen zijn helaas door de stijgingen van vooral de premies en deels de Matif verhoogd. Het betreft een prijsverhoging voor meel en bloem tussen de € 10 en € 20 per honderd kilo, deze verhoging is ingegaan per 24 oktober.



Wekelijkse prijswijzigingen

De laatste updates rondom de huidige grondstoffenmarkt zijn terug te vinden in het nieuwsoverzicht op onze webshop. Daarnaast worden iedere week de prijswijzigingen gecommuniceerd op onze webshop, deze vind je hier.