Oliebollen in de mix

Nu de Sint weer naar Spanje is kijken we allemaal vooruit naar het einde van het jaar. Een fijne tijd met onze naasten om het jaar smaakvol af te sluiten, ieder met eigen tradities en gewoonten. Één ding is zeker: bij een knallend uiteinde hoort natuurlijk lekkers van de bakker, of terwijl: oliebollen.


Oliebollen bestaan al sinds de zeventiende eeuw. Uit die tijd stamt ook het oudste oliebollenrecept, namelijk uit het jaar 1667. In die tijd kende men ze als oliekoeken, waarschijnlijk omdat ze wat platter waren. De hedendaagse oliebol is niet weg te slaan uit de eindejaarstijd en ook niet uit het assortiment van de ambachtelijke bakker. 


Voor deze eeuwenoude klassieker zijn verrassend veel variaties te bedenken. Wij zetten er even een aantal op een rijtje.

Lekker gevuld

Naast de klassieker zonder vulling is de oliebol gevuld met krenten en rozijnen al minstens net zo populair onder de consument. Een andere traditionele topper maak je door aan het beslag verse stukjes appel en een beetje kaneel toe te voegen.


Zoetekauw

Ga je nog een stapje verder op de zoete ladder en durf je de uitdaging aan? Verwerk dan populaire smaken in de oliebollenmix of decoratie van je oliebol. Denk hierbij aan smaken zoals gezouten karamel, Oreo, chocolade en lemon merengue. Door deze variatie geef je de oliebol een twist waardoor zelfs poedersuiker overbodig lijkt. Toch bestrooien mag natuurlijk ook!


Verry berry

De bekende vulling van krenten en rozijnen kan ook vervangen worden voor andere bessen. Denk aan cranberry's die we kennen van de kerststol of pruimen, ook kersen passen goed bij deze lekkernij. 


Mix en match

Ook in de oliebollenmix zijn variaties mogelijk. Een mix op basis van spelt, een volkorenoliebol of een glutenvrije versie spelen in op de trend om bewuster te consumeren. 


Go NUTS

Gedroogd fruit maar ook zeker diverse soorten noten gaan goed in combinatie met de oliebol. Gember en kruidnagel geven de oliebol een heel wat kruidigere smaak dan de bekende variant. Gestampte noten zoals amandelen zorgen voor een extra ‘bite’. Daarnaast is het toevoegen van pindakaas ook zo gek nog niet. Durf jij het aan?


Klein maar fijn

De presentatie van de oliebol biedt ook mogelijkheden. Naast de ‘gewone’ grote van de oliebol is een kleinere portie een mooi aanvulling op je assortiment. Dit is in lijn met de trend van de consument die denkt aan een gezondere levensstijl. Op deze manier kan men toch smullen, maar wel met mate. Zet de oliebol, al dan niet gedecoreerd, op een stokje of serveer ze met een zoete dip van chocolade, aardbeienjam of ander lekkers.

Verras jij je klanten met een klassieke oliebol of ga je voor een originele variatie? Zolang de oliebol krokant van buiten, zacht van binnen en met een korte afbeet is, kan het eindejaar niet mis. Bekijk hier de video om de perfecte oliebol te bakken. Op naar een smaakmakend einde van het jaar!

Oliebollen in de mix

Rozijnen standaard 9 s.c

Stolp

8037238

Caramelblokjes

Bakkersmaatje

8043478

Oliebollenmix

Steensma

8030333

Kaneel

Polak

8032620

Amandelen ontvliesd heel

Stolp

8036729

Appelstukjes gedroogd

Stolp

8036860