Geachte klant,


Afgelopen dagen heeft er een discussie plaatsgevonden op social media omtrent het prijssysteem van Beko Groothandel. Ook zijn er vragen aan ons gesteld door klanten. De aanleiding is dat er door Beko Groothandel een nieuwe melding gemaakt is op de orderbevestiging vanuit de webshop:


Let op: de getoonde prijzen zijn de prijzen die geldig zijn op het moment van bestellen. De factuur die je ontvangt wordt opgemaakt op basis van de uiteindelijke leverdatum. Het kan dus voorkomen dat de prijzen op de factuur afwijken van de prijzen in deze bestelbevestiging.


Tot ziens in de webshop voor bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders.


Beko Groothandel


De huidige prijsmethodiek wordt al 21 jaar gebruikt bij Beko Groothandel en is niet eerder een groot punt van discussie geweest. De reden dat we de melding op de webshop geplaatst hebben is dat we willen voorkomen dat Beko Groothandel grote risico’s gaat lopen door prijsmutaties vanuit de markt, die overigens zowel positief als negatief kunnen zijn.


Normaal gesproken werden prijsmutaties door Beko Groothandel op vier momenten in het jaar verwerkt. Dat waren meestal mutaties van slechts enkele procenten, daardoor was de impact voor klanten beperkt. Het was niet mogelijk dat klanten misbruik maakten van prijsmutaties en dat voorkwam dat er een negatief effect op het resultaat van Beko Groothandel werd gerealiseerd. En dat kwam weer ten goede aan alle klanten van Beko Groothandel in de uitbetaling van het uiteindelijke resultaat.


Echter, tijden veranderen en marktomstandigheden ook! Momenteel zijn prijsstijgingen aan de orde van de dag. En gezien de ontwikkelingen die samenhangen met schaarste van grondstoffen, begrijpen wij dat leveranciers genoodzaakt zijn prijsverhogingen door te voeren. Zij hebben daar op dit moment geen invloed op. Door marktomstandigheden en ook voor hen onvoorziene prijswijzigingen worden contracten opengebroken.


Klanten zijn in de veronderstelling dat Beko Groothandel wettelijk gezien prijsverhogingen niet zomaar mag doorvoeren. Dat is echter niet correct. Voor Business tot Business webshops gelden andere regels dan voor Business to Consumer webshops, tenminste als dat in de in de Algemene Levervoorwaarden is meegenomen en er een mogelijkheid is om een bestelling te annuleren.


Wij realiseren ons dat het voor nu en in de toekomst wenselijk is om onze huidige processen aan te passen. Helaas is dat niet zomaar gedaan, dat vergt meer dan ‘een druk op de knop’. Het vergt tijd om van het bestelmoment het prijsbepalende moment te maken (nu is de leverdag prijsbepalend). Die verandering heeft de hoogste prioriteit van onze ICT-afdeling, zij moeten daarvoor ‘aan de achterkant’ van onze webshop de nodige wijzigingen doorvoeren en deze wijzigingen uitgebreid testen om fouten te voorkomen.


Daarnaast zullen we ook een proces inrichten dat ervoor zorgt dat klanten niet de dupe worden van het ‘hamster’ gedrag van andere klanten. Dat gaan we doen door het maximaal vooruitbestellen te verminderen naar vier weken. Maar ook door wekelijks, op basis van de geplaatste bestellingen, handmatig een controle uit te voeren op grote volumes die voor de prijsmutatiedatum besteld zijn voor levering erna. We nemen in die gevallen contact op met de klant waarbij we aangeven dat de bestelling tegen een andere prijs gefactureerd zal worden dan vermeld in de webshop. En als de klant daar niet mee akkoord gaat heeft hij de mogelijkheid om de bestelling te annuleren. Hiermee voldoen we aan de Algemene Levervoorwaarden van Beko Groothandel. Onze functie is immers de belangen van alle klanten te behartigen en niet alleen het belang van het individu.


Komende weken zullen we iedereen op de hoogte houden over de voortgang van deze veranderingen. In elk geval zullen we proberen de prijzen in de webshop eerder te muteren, zodat de prijs van bestelling en levering met elkaar overeenkomen. Uiteindelijk is het onze intentie dat de prijs in de webshop altijd de factuurprijs zal zijn.


 

Met vriendelijke groet,


Jelmer de Ruiter


Commercieel Directeur


Beko Groothandel