Prijsstijgingen leveranciers

De afgelopen maanden is er veel gebeurd in de wereld. Dit heeft zijn uitwerking op onze markt, maar ook in sterke mate op de grondstoffen die wij in grote getale inkopen en dan in het bijzonder boter, graan, eieren en suiker, maar uiteraard ook aardolie en energie.


Naast eerder genoemde prijsstijgingen hebben we ook te maken met prijsstijgingen vanuit onze leveranciers. Per 1 augustus 2022 voeren we daarom prijsstijgingen van de volgende leveranciers door:

Algist Bruggeman           stijging van ca. 20%

Bridor                                stijging tussen 1% en 10%


Algist Bruggeman

De belangrijkste grondstof voor gist is melasse. Voor 1 kilogram gist is maar liefst 1 kilogram melasse nodig. Gistfabrieken in West-Europa halen hun melasse uit West-Europa, terwijl Oost Europese gistfabrieken (normaliter) hun melasse verkrijgen vanuit Rusland en Oekraïne. Dit laatste is wegens de oorlog niet mogelijk, met als gevolg dat ook Oost-Europa gebruik moet maken van de beschikbare melasse in het Westen. De beschikbaarheid is schaars en de vraag is hoog, waardoor de prijs omhoog gaat.

Maar niet alleen de schaarste speelt mee. Voor het produceren van gist is energie nodig. Veel energie. Ook dit is terug te zien in de prijsstijging.


Bridor

De prijs van AOP-boter blijft maar stijgen en stijgen. Zoals we allemaal weten is deze boter een belangrijke kostendrijver in de productie van viennoiserie. Daarnaast zien we ook voor andere grondstoffen flinke prijsstijgingen. Dit komt door de situatie in Oekraïne, maar ook zeker door de extreme hitte. Met als gevolg een grote run op Franse producten, die helaas ook meedoen aan de forse prijsstijgingen door enerzijds schaarste en anderzijds stijgende kosten door energie en meststoffen. Dit alles zorgt ervoor dat ook Bridor genoodzaakt is de stijgende kosten door te rekenen in de prijzen van zowel viennoiserie als brood.