Notenbrood in de herfst, is met dit recept een zoet brood gevuld met speculaas, stukjes walnoot, amandel, cashew, gedroogde papaja, ananas, abrikoos en dadel. Daarnaast is de combinatie tussen stollenpoeder en speculaas een mooie knipoog naar de feestdagen in de decembermaand: Sint meets Kerst!


Een musthave voor elke bakker

Brood ziet er niet alleen lekker uit met wat geroosterde pitten bovenop als decoratie, ze voegen ook smaak toe en geven méér karakter. Bovendien leveren ze ook extra voedingsstoffen, wat goed past in de gezonde levensstijl van de consument.


Bruneren voor meer smaak

Het gebruik van noten, pitten en zaden is niets nieuws. Wat nog wel eens vergeten wordt, is om de noten eerst te bruneren. Je creëert meer smaak door rauwe noten te roosteren, dan komen ze beter tot hun recht. Een oerbrood met geroosterde hazelnoten heeft véél meer smaak dan wanneer je de rauwe noot gebruikt. Bruneren is een kleine handeling die je eenvoudig in batches kunt doen.

Notenbrood

Een musthave voor elke bakker!


Recept

100 % Panettone bloem (eiwitrijke bloem)

7 % Gist

2,1 % Zout

30 % Stollenpoeder

67 % Water


Vulling

60 % Rozijnen extra medium 10

40 % Fruitnootmix 


Speculaas vulling

100 % KK Grof amandelspijs

3 % Speculaaskruiden

6 % Heel ei


Werkwijze

Maak een goed afgekneed deeg van 27°C en werk vervolgens de vulling door. Weeg het deeg af op 150 gram en geef het een bolrijs van 60 minuten. Druk de bol plat, zo groot als de bakvorm. Druk 90 gram speculaasvulling ook plat tot bijna dezelfde grote als het deeg. Druk vervolgens de tweede plak plat. Smeer de bovenkant in met een heel ei en decoreer dit met amandelstiften. Plaats deze deegplak op de speculaasvulling en druk dit zachtjes aan. Geef het broodje nog 20 minuten narijs en bak het in 25 minuten af.

Aan de bak: Notenbrood

Panettone flour type 00

Molino Dallagiovanna

9065564

Rozijnen extra medium 10 s.c

Sunpearl

9031567

Fruitnootmix

Sunpearl

9118996

Speculaaskruiden

Polak

8032757