Curd is een eeuwenoude Britse specialiteit, die traditioneel geserveerd wordt als topping bij scones, brioches en cake. Maar als bakker kan je nog zóveel meer met curd! Het geeft banket net dat beetje extra, vindt baktechnisch adviseur Michel Schröder. “Een curd is heel erg veelzijdig. Natuurlijk, het is heerlijk bij scones, maar ook als vulling voor taarten, gebak en tartelettes.”


Wat is curd?

Een curd heeft veel weg van vla, maar omdat je het met boter, suiker en fruit maakt, is de curd wat machtiger. Michel: “Curd heeft een prachtige viscositeit en structuur, niet te stijf en niet te vloeibaar.

Tartelette met mango & passievrucht curd

Mango en passievrucht

Als we aan curd denken, denken we meteen aan de ‘lemon curd’, geroemd om zijn perfecte huwelijk met scones en zure room. Michel: “Ik heb gekozen voor de mango en passievrucht, die zijn ‘gruwelijk’ lekker. Als je tartelettes maakt, maak dan direct een grote batch voor later. Die kun je gewoon vanuit de vriezer decoreren. Dat is makkelijk en onwijs lekker.”


--------------------------------------------------------------------------


Mango-Passie curd

 A          80 gram mango puree

  120 gram passie puree

  300 gram boter

 

 B         160 gram eigeel

 200 gram suiker

 

Verwarm A tot 70°C au bainmarie. Roer af en toe goed door. Meng B door elkaar als A bijna

klaar is. Als A op temperatuur is meng B en A door elkaar. Laat deze massa ongeveer een uur op 70°C staan en roer regelmatig door de massa. Je voelt dan dat het een dikkere massa wordt, zoals kwark.