Update prijsstijgingen meel, bloem, suiker en chocolade

De grondstoffenmarkt waar we ons momenteel in begeven is zeer grillig en vraagt om continue inspelen op veranderingen. Ook binnen onze bakkerijbranche.


Naast de stijgende prijzen van meel en bloem zien we dat ook de suikerprijzen behoorlijk stijgen. Sterke prijsstijgingen op gebied van energie en transport, naast de verder opgelopen grondstoffen t.o.v. het vorige kwartaal, zorgen voor de nodige uitdagingen in heel Europa. Momenteel stabiliseren de grondstofprijzen enigszins en zien we een verlaging van de matif en ook is de boter notering iets gezakt.


Desalniettemin zijn we genoodzaakt prijsstijgingen voor meel, bloem, suiker en chocolade door te voeren. Bekijk hier de eerdere verhogingen van meel en bloem. Als aanvulling daarop zullen de nieuwe contractprijzen van de volgende leveranciers als volgt verhoogd zijn per 1 juli 2022: 


- Dossche Mills Tussen de € 2,25 en € 46,00 per 100 kg

- Engelke          Tussen de € 18,25 en € 21,70 per 100 kg


Deze prijzen zijn onder voorbehoud van volumes in ieder geval tot en met kwartaal 3 van 2022 geldig.


Suiker

De uitdagende grondstoffenmarkt heeft ook effect op de suikerprijzen, deze zullen behoorlijk gaan stijgen. Een verhoogde suikerconsumptie in combinatie met duidelijk minder bietenproductie zorgt voor druk op de markt. Maar vooral energie en transportprijzen spelen een grote rol. Suiker kent een productieproces waar veel energie voor nodig is. Het afsluiten van een goed en groot genoeg energiecontract is in heel Europa een grote uitdaging. Deze situatie heeft als gevolg dat de grote producenten van suiker terughoudend zijn in hun aanbod. Door druk op de suikermarkt hebben wij per 1 juli 2022 onze prijzen van suiker verhoogd met € 0,06 cent per kg.


Chocolade

De chocoladeprijzen (callets en blokken) van Callebaut/Hoogenboom zijn verhoogd per 1 juli 2022. De prijsstijging kan variëren van € 0,58 tot € 1,23 per kg, afhankelijk van product. Deze worden veroorzaakt door sterke tot zelfs extreme stijgingen van nagenoeg alle prijscomponenten, zoals verpakkingskosten, logistieke kosten en energie.