Of je het nu leuk vindt of niet: we kunnen niet meer om vegan heen. Onder ‘vegan’ vallen alle consumptieartikelen die zonder ‘hulp’ van dieren zijn gemaakt. Dat gaat verder dan eten zonder vlees. Voor de veganist zijn bijvoorbeeld ook boter, melk, eieren en honing not done. Veganisme is vooral in opmars onder jongeren. Die zoeken vaker naar alternatieven, óók in de wereld van brood en banket.

 

Vaak horen we zeggen dat vegan ‘maar een trend’ is, maar eigenlijk is deze trend al een langere tijd gaande. Daarnaast lijkt deze trend ook in de toekomst te gaan stijgen. Maar wat kun je zelf doen om mee te varen op dé vegantrend? Wij helpen je graag een handje.

 

In samenwerking met Upfield hebben wij een recept ontwikkeld om ook de veganisten onder ons te verrassen tijdens de oranjegekte. Want een veganist of iemand met een lactose-intolerantie hoort ook te kunnen genieten van een overheerlijke oranje tompouce

INGREDIËNTEN VOOR 40 STUKS

Korstdeeg

1250 gr          Bloem

1250 gr         Rama Pastry

500 ml           Water

50 gr              Zout


Roomvulling

1000 gr           Water

1000 gr           Flora Plant 31% (voor kookroom)

750 gr             Flora Plant 31% (voor roomvulling)

180 gr              Vegan Kookroom poeder

400 gr              Suiker

40 gr                Vanille poeder


Oranje fondant

1000 gr            Natte fondant

10 gr                 Oranje kleurstof

BEREIDING

Korstdeeg

Meng het zout met de bloem en zeef het geheel. Snij de koude Rama Pastry in blokjes van 2 bij 2 cm en verdeel door de bloem. Kneed het geheel met het water tot een samenhangend deeg. Tour het deeg 3 keer door drieën (Nederlandse tour). Laat tussen de touren het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot een dikte van 2 mm en snij hier plakken van de grote van de bakplaat. Snij na het bakken in banen van 9 cm breed en 60 cm lang.


Roomvulling

Breng het water, 1000 gram Flora Plant 31% en vanille aan de kook. Meng de suiker met kookroom poeder. Meng 200 gram van de gekookte room met het suiker mengsel, roer goed door. Giet het suikermengsel bij de overige room en kook het geheel door tot een dikke massa. Giet uit op een plaat en dek het af met folie. Laat het 5 uur koelen in de koelkast. Na het afkoelen opkloppen met 750 gram flora 31% tot een standige roomvulling.


Oranje fondant

Meng de fondant met de oranje kleurstof en warm op tot 40 graden.

 

OPBOUW

Spuit een laag roomvulling op de gebakken korstdeeg. Sluit af met een gebakken korstdeeg plak en strijk hierover de oranje fondant uit. Snij op maat (9 cm lang en 4 cm breed) en decoreer.