DE HISTORIE

Inmiddels is het 75 jaar geleden. Nederland werd bevrijd van de Tweede Wereldoorlog. Maar aan deze bevrijding ging een zware winter vooraf; De Hongerwinter. De Hongerwinter in Nederland was de winter aan het eind van de Tweede Wereldoorlog van 1944 tot 1945. Deze winter heeft haar naam te ‘danken’ aan de grote schaarste aan voedsel (en brandstof) op dat moment. Dit leidde in de verscheidene steden van West-Nederland tot hongersnood. De Hongerwinter heeft door honger en kou, van twintigduizend mensen het leven geëist.

 

BUITENLANDSE HULP

Om de schaarste van voedsel enigszins te ondervangen is er in februari 1945 Zweeds Wittebrood uitgedeeld. Het internationale Rode Kruis regelde ingrediënten voor het brood. Met speciale transporten per schip kwam onder andere meel vanuit Zweden, Nederland binnen. Vanuit Delfzijl werden bakkers door het gehele land bevoorraad. Met slechts een paar ingrediënten, waaronder het Zweedse meel, bakten de bakkers nachtenlang brood volgens het recept van de Zweedse hulptroepen.

 

ZWEEDS WITTEBROOD

Hoe het brood aan haar naam is gekomen, is inmiddels wel duidelijk. Maar wat zijn de verdere kenmerken van dit brood? Dat het in 1945 het lekkerste brood ter wereld was, is geen twijfel over mogelijk. Een plakje echt wit brood, was voor velen lekkerder dan cake. Met haar grijze uitstraling en rijke verzadiging is het een bijzonder brood. Een bijzonder brood, met uitzonderlijk bijzondere herinneringen. 


75 JAAR LATER

Nu, 75 jaar na dato, komt Royal Koopmans met Zweeds Wittebrood anno 2020. Een rijk wit brood gedraaid tot kleine vierkantje en te maken door de bakkers van nu. Maar liefst één product kan verwerkt worden in drie totaal verschillende recepten; Zweeds Wittebrood, Hartig Bevrijdingsbrood én Gevuld Suikerbrood.

MEE DOEN?

Wij vieren 75 jaar bevrijding! Meevieren? Dat kan! Bij aankoop van vijf zakken Zweeds Wit, te bestellen bij Koopmans of Beko Groothandel, krijg je een promotiepakket cadeau. Dit promotiepakket bevat één winkelposter, één toonbankkaart, 50 consumentenflyers en één vlaggenlijn. Daarnaast ontvang je de drie recepten waarmee jij aandacht kunt geven aan deze bijzondere herinnering.


Wil je meer weten? Neem dan contact op met je Beko Accountmanager of met een van de vertegenwoordigers van Royal Koopmans.