Sunpearl - Laat ze stralen! 


Het Beko Groothandel merk Sunpearl gaat voor de kleinere smaakmakertjes uit de exotische hoek, van noten tot fruit. Alles wat je maar nodig kunt hebben aan de fijnere vruchten van de natuur om je product extra lekker te maken. De pareltjes onder de zon. Die mogen vanzelf lijken te groeien, wij weten hoeveel er bij komt kijken. Van al het werk op de plantage tot het transport naar Nederland. Dat willen we in elk opzicht naar waarde schatten. En belonen. Wel zo fair. Dus zijn we van begin tot eind betrokken. Kunnen we de kwaliteit (en voedselveiligheid) garanderen. Schatten vragen koestering, een beetje inspanning en warmte van ons allemaal. Alles om er nog heel lang van te kunnen blijven genieten. Sunpearl laat ze stralen.


De krenten en rozijnen van Sunpearl zijn al vele jaren een begrip in het ambacht. Er worden de lekkerste stollen, olie-bollen en speciale broden mee gemaakt. Maar waar komen de druiven vandaan en hoe worden het krenten en rozijnen? En wat is het verschil tussen de soorten? Dat leggen we jullie graag uit!

Verschillende typen krenten en rozijnen

Sunpearl biedt verschillende typen krenten en rozijnen, maar wat is het verschil? Om deze verschillen voor de eindgebruiker duidelijk te maken zetten we ze op een rijtje.

De Sunpearl krenten zijn zogenoemde Vostizza krenten. Vostizza is een gebied aan de westkust van de Peloponnese in Griekenland. Alleen de krenten uit dat gebied mogen Vostizza krenten heten. Vostizza is namelijk een DOP; een beschermde herkomstbenaming. Het zijn de sappigste en smakelijkste krenten die Griekenland heeft. De schoning maakt het verschil niet. Die is voor alle Sunpearl soorten gelijk, namelijk technisch gezien het maximaal haalbare! Er zijn vier “maten” krenten variërend van medium (qua maat vergelijkbaar met een rozijn) tot aan supersiftings, gekscherend ook wel speldenknopjes genoemd.


Aantal bessen per 100 gram*

MediumSmallsSiftingsSuper siftings
340 - 500 bessen650 - 750 bessen800 - 900 bessen< 900 bessen
* Het aantal bessen kan per oogst verschillen

Ook de rozijnen van Sunpearl zijn maximaal geschoond. Het verschil zit hem daar in de kleur, welke wordt uitgedrukt op een schaal van 7 (donkerbruin tot zwart) tot 11 (goudgeel) en de maat die wordt uitgedrukt in het aantal bessen per 100g. Hier onderscheiden wij van klein naar groot: smalls, medium, standard en Jumbo.


Aantal bessen per 100 gram*

SmallsMediumStandardJumbo
421 - 550 bessen321 - 420 bessen241 - 320 bessen

< 240 bessen

* Het aantal bessen kan per oogst verschillen 

Herkomst

Krenten en rozijnen zijn gedroogde druiven. Druiven groeien op vele plaatsen in de wereld. Voldoende zon, warmte en water zijn essentieel om deze bessen volledig tot hun recht te laten komen. Er zijn heel veel soorten rozijnen, maar in de bakkerij zijn de lichtbruine het meest bekend. Dit zijn gedroogde geelgroene, pitloze (Sultana) druiven en komen tegenwoordig voornamelijk uit Turkije en Iran. Ook Australië en Zuid-Afrika werken met deze druiven.


Krenten zijn afkomstig van blauwe druiven. En komen voornamelijk uit Griekenland al zijn er soms ook wel krenten uit Zuid-Afrika te krijgen. Meestal zijn ze wat kleiner en wat zuurder van smaak dan rozijnen.

Oogsten en drogen

In Turkije en Griekenland beginnen de druivenstruiken rond maart en april uit te lopen, waarna ze in mei in bloei komen waarbij de trossen worden gevormd. In de volgende maanden groeien de besjes uit tot mooie volle druiven, welke rond augustus en september rijp zijn. Het oogsten van de druiven is nog altijd handwerk, de trossen worden losgeknipt van de struik. De druiven worden vervolgens te drogen gelegd in de zon.


Tijdens het drogingsproces kleuren de rozijnen natuurlijk donkerbruin tot zwart. Door de druiventrossen voor het drogen in een speciale natuurlijke sodaoplossing te dippen (Potas) worden de druiven tijdens het drogen lichtbruin van kleur, de rozijnen zoals we die in de bakkerij kennen. Bij de krenten kleuren de blauwe druiven van nature donkerbruin tot zwart.

Schoning

Voordat de gedroogde druiven worden verpakt moeten ze goed geschoond worden. Tot twintig jaar geleden was dit veelal hand-werk. Tegenwoordig worden hiervoor de modernste machines gebruikt. Door handig gebruik te maken van water, lucht en zwaartekracht wordt de meeste vervuiling eruit gehaald. X-ray en lasers doen de rest.


Krenten en rozijnen zijn echter wel natuurproducten, waarvoor niemand een ‘100% vrij van vreemde bestanddelen verklaring’ kan afgeven. Soms horen we berichten dat deze verklaringen worden afgegeven, maar je kunt van ons aannemen dat 100% schoon nooit mogelijk is. Bij Sunpearl doen we er alles aan om het product zo goed mogelijk te schonen. Zo mag er in alle soorten krenten en rozijnen die Beko voert nog maar 1 steentje voorkomen op 5.000 kg product!

Wassen en wellen

De ambachtelijke bakker kan echt het verschil maken door de krenten en rozijnen op de juiste manier te wassen en wellen. Door zorgvuldig te wassen en te wellen, voorkom je dat de krenten en rozijnen vocht onttrekken aan het deeg, en dus ook dat het eindproduct droger uitvalt dan de bedoeling is. Daarnaast spoel je tijdens het wassen ook een laagje olie weg, plus wat restsuiker dat vaak aan de besjes blijft kleven. Dat beetje olie krijgen de krenten/ rozijnen mee voordat ze verpakt worden, om ervoor te zorgen dat ze niet aan elkaar gaan plakken.


Maak het verschil! Wassen en wellen dus. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Sunpearl adviseert het volgende stappenplan:

1. Wel de krenten en rozijnen 15 tot 20 minuten in een krat met water op 40°C.

2. Spoel ze hierna goed na met koud water.

3. Laat ze 1 uur lang uitlekken en schud de berg krenten/rozijnen nog een flink op met de hand.

4. Laat de krat gedurende 24 uur staan. Na een dag zijn de krenten en rozijnen klaar voor gebruik. Je kunt ze ook langer bewaren, maar dan bij voorkeur in de koeling.


Op deze manier blijft het creatieve eindproduct van absolute topkwaliteit, met de beste smaak en bite. Want door de krenten en rozijnen de behandeling te geven die ze verdienen, blijven ook de smaakeigenschappen van het deeg en andere ingrediënten behouden. Kortom: een echte was-welwin- win situatie, waarmee je serieus het verschil maakt in de gemaksindustrie!