Luchtig, zacht, plat en olieachtig, de kenmerken van een perfecte focaccia! Focaccia is een ovengebakken brood gemaakt van een simpel deeg bestaande uit bloem, olie en water. Deze Italiaanse specialiteit heeft met zijn veelzijdigheid de wereld verovert!

 

Focaccia kan altijd!

Het traditionele eetpatroon: ontbijt, lunch en diner, maakt plaats voor meerdere eetmomenten op een dag. Zo voegen we er meerdere tussendoortjes aan toe en een hapje bij de borrel is tegenwoordig bijna een gewoonte te noemen. Focaccia is een brood dat eigenlijk perfect past bij ieder eetmoment. Eet bijvoorbeeld een zoete focaccia als ontbijt, bij de koffie of tussendoortje, gebruik een basis focaccia voor een overheerlijke sandwich en serveer een hartige variant bij een soepje, borrel of barbecue.

 

Varieer met smaak en formaat

Zoet, basis en hartig. We hebben ze al benoemd. Focaccia biedt vele variatiemogelijkheden in zowel smaak als formaat. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ronde focaccia met speculaas of een vierkante appel crumble variant. Maar dezelfde vormen kunnen ook in een hartige variant terugkomen. Heel veel mogelijkheden en recepten. Wij hebben een aantal overheerlijke recepten voor je geselecteerd. Recepten voor focaccia’s die perfect kunnen dienen als lekkernij met Vaderdag! 


Focaccia choco coco als ontbijt!

Ja, een focaccia kan perfect als ontbijt. Een lekker luchtig brood met een zoete topping. Je kunt de focaccia los verkopen, maar ook als ontbijtpakket. Bijvoorbeeld in combinatie met een sapje, sneetjes suikerbrood en kaasstengels. 


INGREDIËNTEN DEEG

100 % Focaccia bloem

3 % Gist

1,5 % Zout

55 % Water

5 % Olijfolie extra vierge


CHOCOLADEROOM BASIS

500 g Water

200 g Giallo gele roompoeder bakvast

300 g Bakvaste chocoladevulling (crème d’artelgiano)


KRUIMEL AFWERKING

275 g Bloem

225 g Suiker

180 g Roomboter

100 g Kokosrasp

6 g (Zee)zout

 

WERKWIJZE

Meng de ingrediënten voor het deeg 6 minuten en kneed het vervolgens nog eens 6 minuten. De gewenste deegtemperatuur is 27°C. Weeg het deeg af op 150 gram. Laat het deeg 30 minuten rijzen. Druk vervolgens het deeg goed uit en herhaal dit nog eens na 10 minuten.

 

Meng voor de chocoladeroom het water met de roompoeder en klop tot homogene massa. Meng er vervolgens de chocoladevulling door. Smeer 100 gram chocoladeroom op het deeg. Laat het geheel 60 minuten narijzen.

 

Meng de boter, suiker, kokosrasp en het zout tot een massa. Voeg de bloem toe en maak de kruimels. Strooi voor het bakken 50 gram kruimels op de focaccia.

 

Bak de focaccia in ongeveer 16 minuten net aan gaar.


Focaccia met gegrilde groente als bijgerecht

Zijn je klanten op zoek naar een broodproduct als bijgerecht? Laat ze dan kiezen voor een lekkere hartige focaccia. Heerlijk bij bijvoorbeeld de barbecue! 


INGREDIËNTEN DEEG

100 % Focaccia bloem

3 % Gist

1,5 % Zout

55 % Water

5 % Olijfolie extra vierge


TOMATEN BASIS

60 g Pizzatopping of tomatensaus


GROENTE TOPPING

125 g Gegrilde groentemix


AFWERKING

45 g Geraspte kaas

 

WERKWIJZE

Meng de ingrediënten voor het deeg 6 minuten en kneed het vervolgens nog eens 6 minuten. De gewenste deegtemperatuur is 27°C. Weeg het deeg af op 225 gram. Laat het deeg 30 minuten rijzen. Druk vervolgens het deeg goed uit en herhaal dit nog eens na 10 minuten.

 

Smeer de tomaten basis op het deeg. Bestrooi dit vervolgens met gegrilde groente mix en decoreer af met geraspte kaas. Laat het geheel 60 minuten narijzen.

 

Bak de focaccia in ongeveer 20 minuten net aan gaar.