Meer dan zomaar een boon

Een koffieboon kan op diverse manieren gebrand worden en dit kan veel invloed hebben op de smaak van de koffieboon en dus uiteindelijk de koffie. Als we praten over de diverse manieren van branden, noemen we dit in koffietermen ook wel ‘roasts’. De koffiebonen van Jacobs Douwe Egberts kent drie vormen van roasts; Light roast, Medium roast en dark roast.


Light roast voor een natuurlijke smaak

De naam zegt al veel. De koffieboon wordt door deze roast licht van kleur. Dit komt doordat de koffieboon een korte tijd, op een relatief lage temperatuur wordt gebrand. Deze lage temperatuur heeft niet alleen invloed op de kleur en de smaak, maar zorgt er ook voor dat er geen olielaagje aanwezig is op de boon. Door dit ‘lichte brandingsproces’ krijgt de koffie van deze bonen een subtiele en lichtzure smaak. 


Medium roast voor net wat meer body

Na de light roast, is de medium roast een logische opvolger. De bonen van de medium roast worden iets langer gebrand en krijgen hierdoor een donkerdere kleur. Ook worden deze bonen op een net wat hogere temperatuur gebrand, maar alsnog niet hoog genoeg voor een zichtbaar olielaagje. De medium roast trakteert je alsnog op een écht koffiesmaak, maar dan met net wat meer aroma’s en een vollere body. De smaak die te herkennen is in deze manier van branden is lichtzuur, met een ietwat bittere afdronk. 


De stevige body van de dark roast

Chocolade of een koffieboon? Sommigen zien het verschil bijna niet door de donkere kleur van deze boon. De dark roast koffieboon wordt een langere tijd, op een hogere temperatuur gebrand. Deze hoge temperatuur zorgt er dan ook voor dat op deze boon wel een olielaagje aanwezig is. Daarbij zorgt de langere branding voor een aromavolle smaak. De natuurlijke koffiesmaak maakt in deze plaats voor diverse aroma’s die voornamelijk omschreven worden als vol en bitter. 

Koffiebonen

Espr.bonen Smooth Sel 6x1kg

Douwe Egberts

9102492

Espr.bonen Intens Sel 6x1kg

Douwe Egberts

9102505

Espr.bonen Dark 6x1kg

Douwe Egberts

9102476

Espr.bonen Medium 6x1kg

Douwe Egberts

9102468