Meer succes boeken dankzij social media


Je merk of product goed in de markt zetten kan bijna niet meer zonder social media. De mogelijkheden met social media groeien zo snel dat we in dit blog even de belangrijkste op een rijtje zetten. Zo boek je op korte enlange termijn meer succes in het genereren van meer klanten en het vergroten van je naamsbekendheid.


Vier eerste stappen in social media

Wil je de stap zetten tot het gebruik van social media? Fijn, want het zal je op lange termijn veel meerwaarde bieden om jouw doelgroep te bereiken.


STAP 1: WELK SOCIAL MEDIA-KANAAL?

Instagram en Facebook zijn ideaal als start. Instagram is een visueel sterk kanaal. De posts die je plaatst, kunnen een stijl weergeven waardoor je “Instagramfeed” (overzicht van al je posts samen) een uniek portfolio weergeven van je bedrijf of je product. Instagram stories kun je gemakkelijk inzetten voor storytelling door bijvoorbeeld een video te plaatsen van hoe jouw (chocolade)producten worden gemaakt. Instagram stories blijven slechts 24u online. Instagram is dus het perfecte platform om jouw klanten te inspireren en te doen watertanden!


Met Facebook kun je een community opbouwen en bedrijfsgegevens gemakkelijk communiceren (openingstijden of het adres). Dit kanaal is ook handig om in te zetten als klantenservice waar je volgers persoonlijk verder kunt helpen met hun vragen. Daarnaast wordt Facebook door ondernemers vaak gebruikt om kortingen en promoties te communiceren. Facebook is dus een handige commerciële tool.


STAP 2: BEPAAL JE CONTENTSTRATEGIE

Denk na wat je wil posten: nieuwe producten? Algemene kennis over chocolade? Het verhaal achter jouw productie? Wanneer je hebt bepaald wat je belangrijk vindt om aan je doelgroep mee te geven, kun je deze rode draad aanhouden (herkenning). Na een tijdje krijg je steeds meer volgers en weten ze welke content ze van jou kunnen verwachten. Om onderscheidend te zijn kun je je eigen stijl doorvoeren door:

✓ dezelfde kleuren te laten terugkomen in je posts;

✓ dezelfde fotografiestijl aan te houden;

✓ dezelfde schrijfstijl aan te houden.


STAP 3: HOE VAAK MOET JE POSTEN?

Begin met 3 x in de week op Instagram en/of Facebook te posten. Het is belangrijk dat je consistent blijft posten en dat je niet een week vijf keer post om vervolgens drie weken lang niet meer actief te zijn. Op beide kanalen krijg je inzicht in je statistieken. Daaruit kun je afleiden wat bijvoorbeeld de beste tijden zijn om jouw doelgroep met een post te bereiken.


STAP 4: GEBRUIK DE 70 - 30 REGEL

Met de 70 – 30 regel zorg je voor een goede balans tussen inspirerende en promotionele berichten. 70% gebruik je om inspirerende posts te plaatsen. Laat bijvoorbeeld zien hoe jouw chocolatier aan het werk is of toon grappige beelden en quotes van chocolade (humor werkt altijd). De kans is groot dat unieke content vaker wordt gedeeld door je volgers en je daardoor nieuwe volgers aantrekt. De resterende 30% zet je in voor promotionele berichten zoals de nieuwe Mood Chocolates.

Mood chocolates
Instagram formaat
Facebook formaat

DE IDEALE FOTO FORMATEN ZIJN:

1. Instagramfeed: Staande foto

2. Instagram Story: Staande foto

3. Facebookfeed: Liggende foto

Mood Chocolates

Drie tips

Mood chocolates op social media


1. FOTOGRAFIE EN VIDEO INZETTEN

✓ Gebruik natuurlijk licht. Zoek een raam waarbij je de foto kunt maken.

✓ Bepaal je styling en gebruik een specifieke ondergrond en achtergrond. Denk na over props (rekwisieten) zoals een bordje of een houten plank waar je de chocolade op legt om de setting aan te kleden. Plaats eventueel wat losse ingrediënten erbij zoals chocolade Callets of gesmolten chocolade. Vergeet niet: de foto moet je doen watertanden.

✓ Plaats het belangrijkste element, de chocolade in dit geval, in je foto op de voorgrond. Verwijder onnodige elementen.

✓ Experimenteer met perspectief. Film het tempereren van chocolade bijvoorbeeld op ooghoogte en in een hoek van 90 graden.

✓ Neem de tijd om scherp te stellen of gebruik een statief.

✓ Wissel foto’s en video’s af op social media. Dit zorgt voor een dynamische social media-kanaal.


2. SLOGANS

Communiceer onderstaande slogans bij het plaatsen van Mood Chocolates posts.

SHOW YOUR TRUE COLORS

HOE VOEL JIJ JE VANDAAG?


3. HASHTAGS #

Hashtags op Instagram zorgen voor een mooi overzicht van alle relevante berichten (dit is niet relevant voor Facebook). Hiermee vergroot je je bereik bij de juiste doelgroep.

Gebruik maximaal:

✓ 30 hashtags in een post op je Instagramfeed

✓ 10 hashtags in je Instagram story

Gebruik alle specifieke hashtags en vul aan met algemene tot het maximale aantal.


Specifieke hashtags:

#callebaut #moodchocolates

+ afhankelijk van de bonbons die je ziet op de foto:

#berrycreative

#blueberryzen

#healthygreenbooster

#brightenyourday

#orangewakeupper

#lovepotion

#rubypassion

#hungrynutty


Algemene hashtags:

#chocolade #chocolate #callebaut #chocolove #chocoholics #moodfood #mood #chocolover #sweet #bonbons #chocolateaddict #chocolat #choco #instachocolate #chocolatier #chocoladereep #chocoladedesign #chocoladebar #snoep #guiltypleasure #chocoladewinkel #chocolades #chocoladefan