Het is bijna Vaderdag. Dé dag van het jaar waarop we onze vaders eens extra in het zonnetje mogen zetten. Maar hoe kun je hier als bakker op inspelen? Liefde van de man gaat door de maag. Dus met lekker brood, rijkgevulde bonbons of een lekker taartje zet je al een goede eerste stap.

 

Voor nu laten we het zoete even achterwege. We gaan dus verder met brood. Eerder hebben we al twee recepten met jullie gedeeld voor overheerlijke stoere focaccia. Nu willen we jullie graag meenemen in de combinatie; Bier & Brood!

 

Bier & Brood!

De combinatie bier en brood biedt vele mogelijkheden. Eigenlijk kun je met veel biersoorten een brood ontwikkelen. Zo is er een kriekbrood, waarvan een van de hoofdingrediënten Kriekbier is. Daarnaast hebben we het Benders bierbrood (met paeterke dubbel) en het basterd bierbrood (met Basterd bier). Maar ook brood met La Trappe en Jopen hebben de revue al gepasseerd.  

BASTARD BIERBROOD

DEEG 

100 % T 65

0,5  % Gist

2,2  % Zout

15   % Desem 

50   % Basterd Bier

10   % Gember water

20   % Gember water inwassen


VULLING

10 % Zonnebloempitten 

10 % Gember water

2   % Gemberstukjes

1   % Citroenschil
WERKWIJZE

Maak gemberwater. Dit doe je door 1 liter gekookt water te combineren met 50 gram verse gember.


Rooster de zonnebloempitten en laat ze weken in gemberwater. Probeer dit een dag van te voren te doen, voor een optimale smaak. De verhouding van gemberwater en zonnebloempitten is gelijkwaardig.


Daar het deeg, maar houd wat water achterwege. Dit was je er later weer bij. Een stevig deeg geeft een beter glutennetwerk. Als al het water erop zit, meng je de pittenmix erdoorheen. Dit is de vulling. Probeer het deeg niet boven de 24 graden uit te laten komen. Geef drie keer 45 minuten narijs. Tussen iedere narijs, vouw je het deeg. Weeg uiteindelijk het deeg af op 430 gram en vorm het brood naar eigen inzicht.


Werk je via de koeling? Plaats het brood dan direct na het modeleren in de koeling. 


Bak het brood in 35 minuten krokant.

Je eigen bierbrood?

Heb je een lokale bierbrouwerij om de hoek zitten? Overleg dan eens met hen of je gezamenlijk een bierbrood kunt ontwikkelen. Met behulp van bierbostel kun je velen kanten op. Bakkerij van Vessem is enige tijd geleden de samenwerking aangegaan met bierbrouwerij Jopen. Met overgebleven bierbostel ontwikkelt deze bakker een aantal overheerlijke producten; ofwel de Gouden Vondst. 


Interessant? 

Benieuwd naar het verhaal van Bakkerij van Vessem? En natuurlijk Jopen! Wij mochten hen interviewen voor RISE! Bierbrood of broodbier; je leest het hier