PASTEL DE NATA: DA’S PORTUGESE PATISSERIE OP HAAR BEST


Wie van zoet houdt heeft ze ongetwijfeld al geproefd: de Pastéis de Nata, een Portugese lekkernij die ondertussen ook de rest van de wereld veroverd heeft. Logisch, want de smeuïge vulling van eigelen, room en kaneel en de gekaramelliseerde bovenkant doen denken aan een fluweelzachte crème brûlée in gebakvorm. Wie kan daar nu aan weerstaan? Deze gebakjes zijn dan ook dé nieuwste patisseriehype. Move over macarons en cupcakes! 


DE PERFECTE PASTEL DE NATA MET BAKER & BAKER

Dankzij de nieuwste creatie van BAKER & BAKER – de Molco Pastel de Nata – kan je nu ook jouw klanten laten meegenieten van Portugals lekkerste uitvinding. En je profiteert zelf mee, want de combinatie van topkwaliteit, authenticiteit en ultiem gebruiksgemak biedt ook jou alleen maar voordelen. De pastéis worden bereid volgens het traditionele recept en met de allerbeste ingrediënten. Daarna worden ze verpakt en diepgevroren zodat jij ze gewoon ter plaatse kunt ontdooien en à la minute afbakken (ongeveer 10 – 12 minuten). Zo speel je makkelijk én snel in op de pastéistrend. Een slimme move die ongetwijfeld tot meer omzet leidt.


EEN HEERLIJK STUKJE GECHIEDENIS

Pastéis de Nata zijn op hun lekkerst wanneer ze nog warm zijn, maar ook afgekoeld zijn ze niet te versmaden dankzij het luchtige bladerdeeg en de romige vulling, op smaak gebracht met kaneel. Een goed idee, maar wie bedacht nu eigenlijk dit gebakje? Pastéis de Nata ontstonden in een abdij in Belèm, een wijk net buiten Lissabon. Deze roomgebakjes kan je dan ook vaak vinden onder de naam pastéis de Belèm. 


Aan het begin van de 20ste eeuw gebruikten de monniken in de abdij nog eiwit als stijfsel voor hun habijten, wat leidde tot een overschot aan eigelen. Omdat ze toen al geloofden in ‘zero waste’ werd er snel gezocht naar een oplossing voor al die restjes. Dat leidde tot gebakjes met een vulling van eigeel en room, oftewel de allereerste pastéis. 


Het recept werd in 1837 verkocht aan Confeiteria de Belèm, de bakkerij waar nu nog elke dag rijen mensen staan aan te schuiven voor deze lekkernij. En ook buiten Portugal is de Pastel de Nata superpopulair, Londen wijdt er zelfs elk jaar een heel festival aan. Elke hap brengt die Portugese zon een beetje dichterbij, welk weer het buiten ook mag zijn.


Smaakt dit naar meer? Probeer dan zeker deze nieuwste creatie van BAKER & BAKER!